När mobilen har försvunnit


Att bli av med mobilen är lätt hänt och vanligt förekommande – polis och försäkringsbolag får varje år in tiotusentals anmälningar om stulna och borttappade mobiltelefoner.

Det gör att försäkringsbolagen blivit extra noga i sin skadereglering.
När du som kund anmäler en stöld eller en skada ska du kunna styrka ditt innehav, som man säger på fackspråk. Har du inte kvar kvittot för din telefon för att du slängt det, så måste du kunna visa någonting som en kartong eller vad du nu har för att få innehavet styrkt.
Steg 1: Så kan du förbereda dig

I stället för att vara efterklok kan du se till att förbereda dig för att din mobil faktiskt kan försvinna. Då har du också större chans att faktiskt få tillbaka din telefon när olyckan är framme och förlusten är ett faktum. Försäkringar, programinställningar som hjälper dig hitta telefonen, säkerhetskoder, IMEI-nummer, att ha en reservtelefon redo – det är sakerna du gärna ska ha tänkt på innan du blir av med telefonen.

Se över dina försäkringar

Har du tecknat en hemförsäkring med drulle-tillägg, allriskförsäkring, otursförsäkring eller merriskförsäkring (kärt barn har många namn) kan du med stor sannolikhet få ersättning för din borttappade eller stulna mobiltelefon – förutsatt att förlusten var plötslig och oförutsedd, vilket ju för det mesta är fallet.

De flesta operatörer och mobilbutiker erbjuder även specifika mobilförsäkringar som kan tecknas i samband med att du köper en ny mobil. Dessa är som regel dock ganska dyra och onödiga om du redan har en utökad hem-försäkring.

En fördel med specifika mobilförsäkringar jämfört med hemförsäkringar med drulletillägg är å andra sidan att de brukar ha lägre självrisk än hemförsäkringen och inget åldersavdrag.

När det gäller hemförsäkringar räknar de flesta försäkringsbolag med en värdeminskning på upp till 80 procent för din mobiltelefon bara två år efter att du har köpt den.

Skaffa en reservtelefon

Att ha en extratelefon som reserv är ett smart drag och kan vara en väldigt god investering. I dag finns det till exempel enklare Android-modeller att inhandla för under tusenlappen. Se också till att du även har ett kontantkort redo för telefonen i fråga – utan abonnemang gör en extratelefon ingen nytta den dag du blir av med din huvudtelefon. Glöm heller inte att ­faktiskt ta med dig reservtelefonen om du ska resa bort.

Anteckna ditt IMEI-nummer

Varje mobiltelefon har ett unikt IMEI-nummer som gör att telefonen kan ­identifieras i mobilnätet. Gör du en polisanmälan om din försvunna eller stulna mobil måste du ha det här numret till hands för att enheten ska kunna bli sökbar i polisens register.

IMEI-numret hittar du på kvittot för din telefon, på telefonens kartong, samt under batteriet på din telefon om det är en modell med löstagbart batteri. Se till att ha numret nedskrivet någonstans – kanske på en lapp i plånboken så du har tillgång till numret även när du är på resande fot.

Skydda med lås och funktioner

För att försvåra för en tjuv att kunna komma åt innehållet i din telefon på en gång är det viktigt att du ser till att skydda telefonen både med skärmlås och genom att du använder en pinkod för ditt abonnemang. I såväl Android som IOS finns det även funktioner som kan hjälpa dig att försöka återfå telefonen om du har tappat bort den genom att låta dig lokalisera den samt ringa den på högsta volym och radera data från den på distans.
Steg 2: När mobilen försvinner

Har du fått mobilen stulen kan du göra ett försök att, innan du spärrar abonnemanget och telefonen, försöka lokalisera telefonen. Det är uppgifter som är bra att ha till hands också när du sedan kontaktar polisen för att anmäla att telefonen är ­stulen eller borttappad.

Polisanmäl stöld/förlust

För att spärra mobiltelefonabonnemanget och telefonen genom din operatör behöver du först göra en polisanmälan om stöld eller förlust av din telefon. Det kan du göra på ett formulär på nätet www.polisen.se/utsatt-for-brott/polisanmalan eller genom att ringa till 114 14.
När du har gjort anmälan får du ett diarienummer som operatören kommer fråga efter när du spärrar telefonen. Diarienumret behöver du även när du kontaktar försäkringsbolaget om du inte får tillbaka din telefon.

Spärra telefon och abonnemang

Eftersom du är ansvarig för din mobiltelefon innebär det rent formellt att ditt betalansvar för abonnemanget till den fortsätter även om du blir av med telefonen. Därför bör du omgående se till att ringa och spärra din telefon och ditt abonnemang hos din operatör för att se till att din telefon inte används för att ringa en massa dyra telefonsamtal och annat.

Att telefonen spärras, vilket kräver att du har tillgång till IMEI-numret på telefonen (vilket ofta finns i din operatörs register om du har ett abonnemang där du köpte telefonen via dem), innebär att den hamnar i ett register och markeras som stulen.

IMEI-numret är unikt för varje telefon och används för att identifiera telefonen i mobilnätet. Försöker tjuven låsa upp ­telefonen någonstans kommer det att synas att det är en stulen telefon genom att IMEI-numret hamnar i ett centralt ­internationellt stöldregister.

När du väl spärrat ditt abonnemang brukar operatören fråga om du vill få att nytt sim-kort skickat till dig.
Steg 3: När förlusten är ett faktum

Men ponera att du gjort allt rätt. Du har försökt hitta din borttappade telefon med hjälp av programfunktionerna för det, men misslyckats.
Du har polisanmält förlusten eller stölden och du har spärrat abonnemanget och telefonen, men det ser inte ut som att du kommer få tillbaka den.

Vad ska du göra då?

Jo, ring ditt försäkringsbolag och berätta vad som hänt. Självrisken kommer att kosta dig en slant, och var det ett tag sedan du köpte telefonen kommer du inte att ersättas för dess fulla värde om det är genom hemförsäkringen du vill få ut ersättning för den förlorade telefonen.

De flesta försäkringsbolag betalar bara ut fulla värdet för telefonen inom ett år eller ännu kortare tid efter att du har köpt den. Däremot spelar det ingen roll vilken mobiltelefonmodell du har, eftersom samma åldersavdrag och regler tillämpas oberoende av modell.

Chansen att din polisanmälan leder till att du faktiskt får tillbaka din telefon är inte särskilt stor. Uppklaringsprocenten hos polisen för anmälda stölder under kategorin övrigt låg nämligen bara på 15 procent under fjolåret enligt statistik från Brå, Brottsförebyggande rådet.

Redan inom några dagar efter det att du spärrat sim-kortet hos din operatör bör ett nytt sim-kort dimpa ned i din brevlåda om du bad om det när du spärrade kortet.

När du väl fått ditt nya sim-kort är det bara att köpa en ny telefon och använda sim-kortet i den nya telefonen.
Hit ringer du för att spärra

Tele2: 0586-79 53 88
Från utlandet: +46 856 22 20 40

Telenor: 020-222 222
Från utlandet: +46 708 222 222

Telia: 020-411 000
Från utlandet: +46 771 411 000

Tre: 0771-735 300
Från utlandet: +46 771 735 300

Tänk på att för kontantkort från till exempel Halebop, Comviq och Hallon spärras via webben. Det kräver att du sedan tidigare har registrerat ditt kontantkort för att du ska kunna spärra det, och det blir smidigare om du även har skapat ett konto på webbtjänsten.










WebbUgglan